Lasergraveren

Wat is lasergraveren

Lasergraveren is een vorm van graveren waarbij een laserstraal een oppervlak bewerkt en materiaal verwijdert waardoor er een gravure ontstaat. Doordat het graveren niet met een ronddraaiende frees gebeurt zoals bij CNC-frezen maar met een laserstraal is de nauwkeurigheid hiervan vele malen groter.

Lasergraveren: kenmerken

De reden dat er met een laserstraal zo getailleerd gegraveerd kan worden ligt bij het focuspunt hiervan. Voordat de laserstraal het materiaal raakt wordt deze eerst nog door een optische lens gestuurd waardoor het focuspunt van de laser tot wel 20 micrometer oftewel 0,002mm klein kan zijn. Deze oppervlakte is uitermate veel kleiner dan het oppervlak van een frees. Hierdoor kan elke vorm of tekening met laser gegraveerd worden en zijn bijvoorbeeld scherpe hoeken geen probleem.

Lasergraveren detail

Naast de gedetailleerde vormen die laser gegraveerd kan worden, kan ook de diepte van een gravure nauwkeurig bepaald worden. De kracht van de laserstraal kan namelijk aangepast worden waardoor deze het oppervlak zeer licht kan bewerken of net heel krachtig. Ook de hoeveelheid keren of “lagen” dat de laser het oppervlakte bewerkt, kan ingesteld worden. Hierdoor is het mogelijk de diepte van de gravure tot op enkele honderdsten van een millimeter te bepalen.

Lasergraveren diepte

Ook de textuur van de gravure zelf kan gekozen worden doordat de frequentie of golflengte van de laser aangepast kan worden. De algemene regel hierbij is dat een lage frequentie een ruwer oppervlak als resultaat zal geven en een hoge frequentie een gladder oppervlak creëert.

Lasergraveren textuur

Een laatste variabele is de kleur(tint) die bij een aantal materialen waaronder sommige soorten metaal gekozen kan worden. Bij RVS of Inox kan er bijvoorbeeld gekozen worden tussen een aantal kleurtinten die gaan van zilverwit tot diepzwart. 

Lasergraveren kleuren

In het algemeen kunnen we lasergraveren opdelen in 3 categoriën:

- Oppervlaktegraveren
- Diepgraveren
- Lasermarkeren

Meer uitleg over deze 3 technieken vind je hier


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x