Lasergraveren kunststof

Kunststoffen die gegraveerd kunnen worden, worden opgedeeld in 2 soorten:

Doorzichtige (of deels doorzichtige) en ondoorzichtige kunststoffen. Afhankelijk van het type kunststof kan er gekozen worden voor oppervlaktegraveren of lasermarkeren.


Lasergraveren kunststof: Doorzichtige kunststoffen

Doorzichtige kunstoffen zijn onder andere polystyreen en plexiglas (acrylaat). Deze laatste is veruit de meest geschikte tranparante kunststof om te graveren.

Het oppervlaktegraveren van plexiglas creĆ«ert namelijk een gelijkaardig effect als het graveren van glas. De witmatte structuur zorgt dat de gravure contrasteert met het transparante acrylaat. Een bijkomend voordeel van plexiglas is dat het slagvast is en toch nagenoeg dezelfde lichtdoorlatendheid heeft als glas. 

Deels doorzichtige kunststoffen bestaan uit een laag transparante kunststof waarop een andere laag ondoorzichtige kunststof gelamineerd is. 

Door middel van oppervlaktegraveren kan de ondoorzichtige laag weggegraveerd worden waardoor de doorzichtige laag zichtbaar wordt. Dit maakt dit type van kunststof geschikt voor onder andere lichtdisplay's en signalisatie.

Oppervlaktegraveren kunststof laminaat

Lasergraveren kunststof: Ondoorzichtige kunststoffen

Daarnaast zijn er nog de ondoorzichtige kunststoffen die gegraveerd kunnen worden met een laser. Hieronder vallen polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), acrylonitril-butadieen-styreen (ABS), polyamide (PA) en polyoxymethyleen (POM).

Lasermarkeren polyethyleen

Bij ondoorzichtige kunststoffen wordt door middel van lasermarkering een gravure aangebracht. Bij het lasermarkeren wordt er geen materiaal verwijderd maar wordt de materiaalstructuur veranderd door de laser waardoor er een zichtbare markering ontstaat. Door de hitte van de laser vormen zich gasbelletjes in het oppervlak van het materiaal waardoor de lichtreflectie verandert en er een lichte markering ontstaat. Dit proces, genaamd 'Foaming', is vooral geschikt voor donkere kunststoffen vanwege het contrast met lichte gravure die ontstaat. Een groot voordeel van lasermarkeren is dat de markering niet weggewassen kan worden in tegenstelling tot het klassieke printen met inkt. Hierdoor is deze toepassing ideaal voor objecten of materialen die vaak in aanraking komen met water, bijvoorbeeld herbruikbare verpakkingen.

Lasermarkeren kunststof


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x