Lasergraveren metaal

Er zijn heel wat verschillende soorten metalen waaronder staal, rvs, aluminium of messing. Tal van deze metalen kunnen gegraveerd worden met een laser. Dit kan door middel van 3 verschillende technieken:

- Oppervlaktegraveren
- Diepgraveren
- Lasermarkeren

Meer info over deze technieken kan je hier terugvinden.

Elk van deze 3 technieken heeft een specifieke toepassing. Zo kan er beter gekozen worden voor oppervlaktegraveren wanneer de gravure heel licht of niet voelbaar mag zijn. Diepgraveren kan dan beter gekozen worden wanneer de gravure zeer slijtvast moet zijn of een afdruk moet achterlaten.

Daarnaast kan ook niet elke techniek voor elk soort metaal gebruikt worden. Lasermarkeren is alleen mogelijk bij roestvrij staal en kan niet toegepast worden op messing of aluminium. Dit komt door de samenstelling van RVS die het mogelijk maakt een verkleuring te krijgen zonder materiaal weg te nemen.Welke metalen kunnen gegraveerd worden met een laser?

Lasergraveren kan toegepast worden op nagenoeg alle metalen. Om een makkelijk overzicht te bewaren worden hieronder de belangrijkste soorten opgelijst.

Lasergraveren metaal: Aluminium

Één van de meest gebruikte metalen om te graveren is wellicht aluminium. Aluminium is te vinden in verschillende soorten legeringen en afwerkingen. Afhankelijk van deze twee variabelen wordt het type van gravure bepaald.

Is het onderdeel afgewerkt met een anodisatielaag en dient het logo enkel visueel op het oppervlak te komen, dan is oppervlaktegraveren wellicht de juiste toepassing.

Bij oppervlaktegraveren van aluminium wordt er niet door de anodisatielaag heen gegraveerd waardoor het product rondom blijft beschermd en toch een visuele gravure bekomen kan worden.

Oppervlaktegravure metaal aluminium

Gaat het om een blank onderdeel waarbij de gravure diep in de structuur moet komen te zitten en slijtvast te zijn, dan is diepgraveren waarschijnlijk de ideale keuze. 

Doordat de gravure enkele tienden van een millimeter diep in het materiaal zit, is deze haast onverwoestbaar waardoor dit type van graveren ideaal is voor toepassingen waarbij het product aan ruwe omstandigheden wordt onderworpen.

Diepgravure metaal aluminium

Lasergraveren metaal: Staal

Een ander metaal dat geschikt is om te graveren met een laser is staal. Ook dit metaal is in verschillende legeringen (denk maar aan hard of zacht staal) en afwerkingen te vinden.

Staal dat beschermd is met een bepaald type afwerking, zoals bijvoorbeeld poederlak, kan gegraveerd worden door middel van oppervlaktegraveren. Hierbij wordt enkel de toplaag verwijdert waardoor het onderliggende staal nauwelijks tot niet aangetast wordt. 

Oppervlaktegravure metaal staal

Wanneer het staal niet is afgewerkt met een beschermingslaag, zoals bijvoorbeeld inzetstempels of datumstempels in matrijzen voor de kunststofindustrie, wordt er gegraveerd door middel van diepgraveren. Het staal wordt meestal tot 0.3mm diep gegraveerd waardoor een textuur zowel zichtbaar als voelbaar is.

Diepgravure metaal staal

Lasergraveren metaal: Cortenstaal

Een variant op het regulier staal is het cortenstaal. Het grote verschil met gewoon staal is dat cortenstaal geen beschermingslaag nodig heeft en daardoor perfect geschikt is voor buitentoepassingen. Doordat cortenstaal een oxidehuid vormt die lijkt op het roest van gewoon staal, wordt het onderliggende materiaal afgeschermd van zuurstof waardoor het doorroesten ervan verhinderd wordt. 

Cortenstaal met een reeds ontwikkeld geoxideerd oppervlak leent zich uitstekend tot oppervlaktegraveren waarbij de “roestlaag” weg gegraveerd wordt en het ongeroeste cortenstaal zichtbaar wordt. Hierdoor ontstaat er een gravure met een hoog contrast.

Wel is het van belang om de gravure hierna te beschermen met een blanke vernis om zo te voorkomen dat deze een oxidelaag vormt.

Oppervlaktegravure metaal cortenstaal

Lasergraveren metaal: RVS of Inox

Ook binnen RVS bestaan er verschillende legeringen, waaronder 304 en 316.  Meestal wordt dit materiaal niet afgewerkt met een beschermingslaag vanwege de natuurlijke corrosieresistentie van het materiaal.

Aangezien gravures op RVS meestal enkel van visueel belang zijn kan hier gebruik gemaakt worden van een derde soort lasergravering, namelijk lasermarkeren. Bij lasermarkeren wordt er geen materiaal weggegraveerd maar wordt het oppervlak van het metaal aangetast door de hitte van de laserstraal. Hierdoor verandert de kleur van het metaal, meestal zwart, waardoor een mooie contrastrijke gravure ontstaat die enkel zichtbaar maar niet voelbaar is.

Lasermarkering metaal RVS


Lasergraveren metaal: Messing

Hoewel messing op het eerste zicht vooral op goud lijkt, is messing een legering van koper en zink. Hierdoor is het een legering die relatief hard is ten opzichte van zuiver koper.

Door deze hardheid wordt messing vaak toegepast in de matrijzenbouw waarbij verschillende onderdelen van de matrijs uit messing zijn gemaakt.  In deze onderdelen kan door middel van diepgraveren een tekst of logo gegraveerd worden tot enkele tienden van een millimeter diep waardoor dit zich gaat vertalen naar een opliggende of “embossed” structuur in het uiteindelijke kunststofproduct.

Diepgravure metaal messing

Daarnaast zorgt het goudkleurige uiterlijk van messing ervoor dat met dit materiaal uitstekend naam- of gedenkplaatjes gemaakt kunnen worden. Door middel van oppervlaktegraveren wordt het materiaal verkleurt waardoor een donkergrijze gravure ontstaat.

Oppervlaktegravure metaal messingSchrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x