Lasergraveren van textuur

 Bij lasergraveren wordt er vaak gedacht aan het graveren van tekst of logo's. Toch kan er bij lasergraveren veel meer gegraveerd worden, zoals bijvoorbeeld foto's. Naast foto's is het lasergraveren van textuur op tal van materialen ook een techniek die Gegraveerd.be aanbiedt.

Voordelen lasergraveren van textuur

Het aanbrengen van textuur op een oppervlak door middel van lasergraveren is iets waarin lasergraveren zich duidelijk onderscheidt van het traditionele printen of cnc-graveren.

Enerzijds kan er een 3D textuur gegraveerd worden, hetgeen bij traditioneel printen niet mogelijk is. De structuur kan dus werkelijk in het materiaal aangebracht worden en niet enkel op het materiaal.

Daarnaast kan de textuur tot in het kleinste detail gegraveerd worden doordat de laserpunt zodanig klein is. Dit in tegenstelling tot cnc-graveren waarbij er rekening gehouden dient te worden met de diameter van de frees.

Textuur lasergraveren in aluminium

Welke textuur kan gegraveerd worden?

Enerzijds kunnen we de  texturen die gegraveerd kunnen worden opdelen in twee soorten: 2D of 3D.

2D texturen kunnen worden aangebracht met laser door middel van oppervlaktegraveren of lasermarkeren. Deze textuur is niet of nauwelijks voelbaar en is voornamelijk bedoeld om zichtbaar te zijn op het materiaal.

Textuur lasergraveren op metaal

3D texturen kunnen gegraveerd worden in het materiaal door middel van diepgraveren. Dit maakt dit soort texturen zowel zichtbaar als voelbaar. Hierdoor is het mogelijk om texturen van echte materialen (zoals bijvoorbeeld de textuur van houtnerf) te kopiƫren en aan te brengen op een ander materiaal door lasergraveren.

Textuur lasergraveren in metaal

Op welke materiaal kan textuur gegraveerd worden?

Zowel 2D als 3D texturen kunnen op een reeks materialen aangebracht worden waaronder metaal, kunststof en hout. Elk van deze materialen heeft zowel voor- als nadelen. 

Zo is metaal bijvoorbeeld het meest geschikt om 3D textuur te lasergraveren vanwege het hoge detail en de nauwkeurigheid die mogelijk is in metaal. Hout is dan weer zeer geschikt als ondergrond van een 2D textuur vanwege het hoge contrast tussen de lasergravure en het hout.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

{{ popup_title }}

{{ popup_close_text }}

x